smoking
הערות על נזקי עישון הסיגריות: אין מקום לשאננות
פברואר 20, 2017
independence
חסינות ועצמאות בריאותית בעולם החדש והמופלא
ספטמבר 10, 2017

רגעי הכרעה

ידוע זה מכבר בקרב הרופאים וגם בקרב מטופלים שקיימות הרבה מחלות אשר נגרמות על ידי אורח החיים שלנו.  כולם בוודאי יודעים שהעישון גורם לסרטן הריאה, דבר שגילו חוקרים אנגליים בשנות ה-50 למאה שעברה.  רוב האנשים יודעים שאכילת אוכל עשיר בשומן מן החי מעלה את רמות הכולסטרול בדם, דבר שמהווה גורם סיכון להתקף לב. הרבה מודעים לכך שעודף משקל מהווה גורם סיכון לסכרת, ואולי גם יודעים שצריכת מלח מופרזת קשורה ללחץ דם גבוה ולסיכון לחלות בשבץ מוחי או בהתקף לב.

יודעים הכל ולמרות זאת בדרך כלל כאשר צעירים ומרגישים בטוב זה כאילו כל המחלות וגורמי הסיכון האלה רחוקים מהמציאות שלנו ושייכים לדור של ההורים שלנו, ואף לדור של הסבים שלנו. יודעים–אבל ידע זה לא כל כך משפיע עלינו במשך השנים בהם עסוקים בלימודים, בפרנסה, ביצירה ובמשפחה, ובזמן הפנאי המעוט רוצים להנות, לשכוח ולא להרגיש מוגבלים. באורח החיים הלחוץ והעסוק שלנו, ייתכן שטיפוח הבריאות אפילו לא מופיע ברשימת המשימות שלנו. עד רגע מסוים.  ופתאום בגיל 60 או 50 או 40 יש "פתאום" התקף לב, או שבץ מוחי, או צינתור, או "פתאום" יש איבחון של אחת המחלות הכרוניות כמו סכרת או "טרום סכרת", לחץ דם גבוה או "טרום לחץ דם גבוה" או כבד שומני. או "פתאום" קורה משבר בריאות או מחלה קשה במשפחה או בין החבר'ה של המחזור שלנו. או יש "פתאום" איבחון של מחלה אוטואימונית כגון דלקת פרקים שגרונית, זאבת, קוליטיס, או טרשת נפוצה. או יש אסתמה, פסוריאזיס, אקזמה קשה, אלרגיות או פיברומיאלגיה.

במקרה של לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה או סכרת, כל רופא משפחה וכל רופא פנימי יפעל לטפל בגורמי הסיכון האלה כדי למנוע קטסטרופה כמו התקף לב במוקדם או במאוחר. כל רופא טוב יציע שינויים כלליים בתזונה ואם אלה לא מספיקים תוך זמן קצר לתקן את המצב, יציע גם טיפול תרופתי. (לעתים קיימים ערכים חורגים באופן קיצוני, מצב המהווה סכנה מיידית ואז נכון להתחיל ישר עם תרופה.) במצב שיגרתי מפנים לדיאטנים אבל בסתר ליבם של הרופאים כבר מניחים שבסופו של דבר המצב כן ידרוש תרופה אז כדאי כבר לתת. ובמידה מסוימת הצדק איתם.  ולמה? כי ההנחיות הרשמיות לפיהן הרופאים והדיאטנים עובדים עדיין כוללות מאכלים מן החי, שומנים מזוקקים,ואוכל מעובד ומתועש (מלא מלח) ובקיצור הרכב התפריט המומלץ די דומה למה שהמטופל אכל עד היום כלומר התפריט החדש מכיל את אותם המאכלים שתרמו ליצירת המחלה.  ולכן אם התפריט החדש לא שונה בהרבה מהתפריט הקודם,  אין באמת לצפות לניסים או למהפך במצב הבריאות המטופל. ובאמת זה לא קורה. ולכן הרופאים בכנות מתרשמים ששינוי בתזונה לא עוזר כמעט, ומספקים מירשם לתרופה שכן משפרת את הערכים או את הסימפטומים המדאיגים, וכולם ישנים בשקט ונושא התזונה נושר ונשכח.

נושא התזונה נושר ונשכח אצל רוב הרופאים אבל מצב זה גורם לאי שביעות רצון בקרב הרבה מטופלים, ובצדק. הם שואלים את עצמם אם אין דרך אחרת מלבד תרופות. שואלים אם אין דרך אחרת, דרך שתטפל בגורמים ולא רק בסימפטומים או ערכי המעבדה. ואז אולי  אדם מתחיל לחפש, ומגלה שיש מאות שיטות, אלפי ספרים, ומיליוני אתרים באינטרנט המציעים את הפתרון המדויק למצבו. הבעיה היא שכל "מומחה" מציע פתרון אחר ונוצר בילבול גדול ואפילו ייאוש. לרובינו אין זמן וגם אין את הכלים לגלות מהו מקור אמין ואיזו עצה באמת תעזור. אז מה יעשה אדם בעל מידת מוטיבציה גבוהה שמעוניין לקחת אחראיות על מצב הבריאות שלו?

תכליס, התזונה הכי בריאה היא תזונה טבעית וצמחית.  במחקרים חשובים1-2 הוכח שתזונה טבעית וצמחית מסוגלת להפוך טרשת עורקים, כלומר לפתוח עורקים סתומים חלקית ולמנוע צורך בניתוח מעקפים או בצינטור. אותו תפריט גם מסוגל לשפר ואף לרפא סכרת בהרבה מקרים 3. תזונה טבעית וצמחית גורמת לשיפור ואפילו להפוגה (רמיסיה) במחלות אוטואימוניות4. לאחרונה הוכח שגברים שחלו בסרטן הערמונית ושעברו לתזונה טבעית וצמחית חוו שיפור במצב בריאותם 5.

לכן במרפאה שלי אני מדגישה את השימוש בתזונה טבעית וצמחית מותאמת אישית. מי שמעונין ללמוד עוד על נושא זה מוזמן להיכנס לאתר שלי שם ימצא הסבר מפורט וגם רשימה חלקית של ספרים ומקורות אמינים.

התזונה היא כלי בעל עוצמה גדולה מאוד. כאשר מבינים איך להשתמש בכלי זה, מקבלים תקווה אמיתית. ידע על איך להשתמש בתזונה מעצים את המטופלים ומאפשר להם לשלוט במידה המקסימלית במצב הבריאות שלהם. ברגע שמבינים ומיישמים, אפשר בהחלט לומר שיבואו הרבה ברכות. וזה בדיוק מה שאני מאחלת לכולם.

  1. Ornish, D et al, Can Lifestyle Changes Reverse Coronary Artery Disease? The Lifestyle Heart Trial. The Lancet 1990; 336: 129-3
  2. Esselstyn, C, Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition. Preventive Cardiology 2001; 4: 171-177
  3. Barnard, N, A Low Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes, Diabetes Care 2006 Aug; 29(8): 1777-1783
  4. https://www.drmcdougall.com/Education, Featured Articles, Ten Cases of Severe, Mostly Rheumatoid Arthritis Cured….
  5. Ornish, D et al. Intensive Lifestyle Changes May Affect the Progression of Prostate Cancer. The Journal of Urology, Vol 174, 1065-1070 Sept 2005